TILLBAKA

surstrommingladaStor.png

Mannerströms Surströmmingslåda

INGREDIENSER
1 burk surströmming,
ca 300 g
2 gula lökar
15 g smör
1 burk ansjovis, 125 g
700 g potatis
1/2 hackad dill
4 dl vispgrädde
Ansjovisspad
1 msk tomatpuré

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av surströmmingen i kallt vatten. Rensa strömmingen och ta bort ben och ev skinnet. Skala och skiva löken tunt. Fräs den gyllenbrun i smör i en stekpanna.
Häll av och spara spadet från ansjovisen. Skala potatisen och skär den i smala strimlor. Varva potatis, lök, surströmming, ansjovis och dill i en smord form ca 18x25 cm. Avsluta med potatis. Vispa ihop grädde, ansjovisspad och tomatpuré.
Häll blandningen över potatisen.
Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min.

(Recept från Leif Mannerström)