2011 års surströmming lär bli en mästerlig årgång

 

newsMainImage2.png

Vintern harvarit kall, snö- och isrik. Detta, och då främst issituationen, gör att fisket sannolikt kommer att försenas flera veckor.
Plankton, vilket utgör basföda för strömmingen, leker inte förrän havet kommit upp till en viss temperatur. Då bildar strömmingen stora stim på grunt, varmt vatten, avslutar sin "fasta" och matfrossar. Det är då vi fiskar råvaran till vår surströmming.
Parametrar som ger smak
Parametrarna; mager strömming och sent fiske ger vissa effekter på surströmmingen.
Ju magrare strömmingen är ju lättare jäser den och blir dessutom sommaren gynnsam, vad gäller värmen (sval), så blir jäsningen långsam vilket ger en mycket hög kvalitet.
Ett sent fiske ger kortare jäsningsperiod fram till premiären 3:e torsdag i augusti vilket kan innebära att surströmmingen vid premiären saknar den sista veckan av mognad.

Handla och lagra
En rekommendation är att inhandla ett litet lager och mogna surströmmingen hemma i ca 10 grader under 2-3 veckor.
Rådfråga gärna pålästa handlare, producenten eller SurströmmingsAkademien.
Låt sen burkarnas sublima delikatess och innehåll gå från dikt till sanning och njut av surströmmingen i glada vänners lag.