
2011 års surströmming lär bli en mästerlig årgång
Vintern harvarit kall, snö- och isrik. Detta, och då främst
issituationen, gör att fisket sannolikt kommer att försenas flera
veckor.
Plankton, vilket utgör basföda för strömmingen, leker inte förrän
havet kommit upp till en viss temperatur. Då bildar strömmingen
stora stim på grunt, varmt vatten, avslutar sin "fasta" och
matfrossar. Det är då vi fiskar råvaran till vår
surströmming.
Parametrar som ger
smak
Parametrarna; mager strömming och sent fiske ger vissa
effekter på surströmmingen.
Ju magrare strömmingen är ju lättare jäser den och blir dessutom
sommaren gynnsam, vad gäller värmen (sval), så blir jäsningen
långsam vilket ger en mycket hög kvalitet.
Ett sent fiske ger kortare jäsningsperiod fram till premiären 3:e
torsdag i augusti vilket kan innebära att surströmmingen vid
premiären saknar den sista veckan av mognad.
Handla och lagra
En rekommendation är att inhandla ett litet lager och mogna
surströmmingen hemma i ca 10 grader under 2-3 veckor.
Rådfråga gärna pålästa handlare, producenten eller
SurströmmingsAkademien.
Låt sen burkarnas sublima delikatess och innehåll gå från dikt
till sanning och njut av surströmmingen i glada vänners lag.


- Säsongen 2014 är igång
- Lasse Berghagen föredrar surströmming
- Dags för rensning
- Besök från Discovery
- 2012 års första strömming
LADDA NER


PRESSKONTAKT
